5 Eylül 2017 Salı

YABAN MERSİNLİ VE EKŞİ KREMALI KEK



 MALZEMELER


KEK İÇİN:

200gr tereyağı (oda sıcaklığında)
250 gr un
200 gr toz şeker
3 yumurta 
1 adet limon kabuğu rendesi
1,5 çay kaşığı vanilya özütü
2 çay kaşığı kabartma tozu
155 gr ekşi krema (sour cream) ya da süzme yoğurt
Ekstra tereyağı ve un (kabı yağlayıp, unlamak için)

SOUR CREAM YAPILIŞI: 1 paket kremayı (200ml) bir kaba alın ve içine 8-10ml limon suyu ekleyin. Kapağını sıkıca kapatın ve iyice çalkalayın. 12 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra tekrar çalkalayın. 12 saat daha bekletin. Kapağı açın, tadında ve kokusunda bozuk olmayan hafif ekşi bir tat ve koku varsa, ekşi kremanız kullanıma hazır. Yaklaşık 160 gr ekşi krema elde etmiş olacaksınız. 3 gün içerisinde kullanmak üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ekşi krema yerine süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Ben Ada'nın süzme yoğurdunu tercih ediyorum.

YABAN MERSİNLİ SOS İÇİN:

4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı su 
340 gr taze yaban mersini 

NOT: Eğer dondurulmuş yaban mersini kullanacaksanız 1 gece önceden suyunun iyice süzülmesi için süzgece koyup buzdolabına kaldırın.  
Yaban mersini yerine vişne de kullanabilirsiniz. 



KEKİN YAPILIŞI


  Fırını 160 dereceye ısıtın. 23 cm çapındaki kek kalıbınızın tabanını ile etrafını yağlayın ve unlayın. Fazla gelen unların dökülmesi için kalıbı ters çevirip sallayın. 

  Unu kabartma tozuyla beraber bir kaba eleyin, karıştırın ve kenara ayırın.

  Tezgahüstü mikserinizin kabına şekeri ekleyin. Yağı küp küp doğrayın içine atın ve çırpma teli ucuyla orta hızda kabarana kadar karıştırın. Ardından yumurtaları, her birini tereyağına iyice yedirene kadar, tek tek ekleyin. Vanilya özütüyle, rendelenmiş limon kabuğu rendesini ekledikten sonra yaklaşık 3 dakika boyunca harcı orta hızda karıştırmaya devam edin. 
  Unun 3'te 1'ini ve ekşi kremanın yarısını karışıma dökün ve karıştırmaya devam edin. Ardından kalan unun yarısını ve kalan ekşi kremayı karışıma döküp, karıştırmaya devam edin. Kalan son unu da ekleyin ve un parcacıkları kaybolana kadar düşük hızda karıştırın. 

  Harcı spatulayla alttan üste bir kaç sefer karıştırın, en altta kalan topaklanmalar varsa harca yedirin ve ardından kalıba dökün. Üzerini düzleyin. Kalıbı birkac kez tezgaha hafifçe vurabilirsiniz. Fırının orta kısmında, tel ızgara üzerinde yaklaşık 50 dakika, üzeri renk alana kadar pişirin. Fırından fırına pişirmesi süresi farkettiği için, kürdanı en ortasına batırdığınızda kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Kalıbın içinde yaklaşık 40 dakika kadar soğumaya bırakın. Kalıp tamamen soğuduğunda servis tabağına alabilirsiniz. 


SOSUN YAPILIŞI


  Sos tenceresinin içine suyu ve şekeri koyun. Orta ateşte şeker suyun içinde iyice eriyene kadar karıştırın. Ocağı biraz daha kısın ve yaban mersinlerini ekleyin. Yaban mersinlerini parçalamamaya ve ezmemeye dikkat ederek yavaş yavaş karıştırın. Sos koyulaşana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Koyu kıvama gelince ocaktan alın ve ılınmasını bekleyin. Çok fazla bekletmeyin çünkü bekledikçe sos daha fazla koyulaşacak ve ağdalanmaya başlayacaktır. Ilınınca kekin üzerine kaşıkla dağıtın ve servis edin.

  AFİYET OLSUN. 















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder