13 Aralık 2016 Salı

Tahinli & Balkabaklı Cheesecake


Kış  aylarında balkabaklı tarifleri çok seviyorum. Usla'da tahinli cheesecake pişirmiştik, ben de ek olarak balkabağı sosu ekledim. En son üzerini de kırık cevizle süsledim. Hem görüntüsü hem lezzet kombinasyonu çok güzel oldu ancak telefonumdaki fotoğraflar silindiği için elimde kalanlarla yetiniyorum. Denemenizi tavsiye ederim. 


Cheesecake Harcı:
375gr labne peyniri
112gr toz şeker
188gr yumurta
30gr mısır nişastası
150gr krema
3 çorba kaşığı tahin
100gr balkabağı (diri haşlanmış)

Cheesecake Tabanı İçin:
50gr tereyağı
1 paket burçak bisküvi

Yapılışı:
1- Fırını 120 dereceye ayarlayın. 

2- 18cm'lik kare ya da yuvarlak kelepçeli kalıp ayarlayın.

3- Tereyağını eritin ve bisküvileri robottan geçirin. Bir kaba alın, elinizle birbirine iyice yedirin. Kalıbınızın tabanına eşit şekilde yerleştirin. Gerekirse tabanı düzlemek için altı düz bir bardak kullanabilirsiniz.

4- Tabanın üzerine diri haşladığınız balkabağını küp küp keserek düzenli şekilde eşit aralıklarla yerleştirin.

5- Labne peynirini ve şekeri topaklanmalar gidip, pürüzsüz olana dek çırpın. (Labne sulanma yaptığı için, cheesecake'in pişme aşamasında çökmesini engellemek amacıyla bir gün önceden süzgece koyup buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylelikle suyunu bırakacaktır.)

6- Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın ardından mısır nişastasını ekleyin. İlk başta topaklanmalar olabilir, çırptıkça gidecektir. 

7- Yumurtalı harcı labneli harca dökün ve yavaşça alttan üste doğru karıştırın. 

8- Kremayı traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın ve diğer karışıma 2-3 seferde olacak şekilde ilave edin ve alttan üste doğru karıştırmaya devam edin. 

9- En son tahini ilave edin. Kalıba dökün ve eşit dağılması için kalıbı birkaç kez hafif tezgaha vurun. Paletle de düzleyebilirsiniz.

10- Kullandığınız kalıptan daha geniş ve derin bir kalıp alın. Cheesecake pişireceğiniz kalıbı da içine koyun. İçine yarısına denk gelecek şekilde sıcak su ekleyin. (Benmari usulü pişirmek cheesecake'in çatlamasını ve çökmesini engeller.) 

11- 120 derecede yaklaşık 2 saat, üzeri renk alana dek pişirin. 

12- Pişince çıkarın su soğuyana kadar bekleyin daha sonra tel ızgara üzerine alın ve iyice soğuyana kadar bekleyin.

13- Soğuduktan sonra kalıptan çıkarmadan buzluğa alın ve 30 dakika kadar bekletin. Buzlukta bekletmek, üzeri sertleştiği için balkabağı sosunu daha rahat bir şekilde dökmenizi ve düzlemenizi sağlayacak. 

Balkabağı Sosu:
400gr balkabağı 
1 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı mısır nişastası

Tarifi:
1- Balkabağını küp küp kesin ve suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Blenderdan geçirin. Süzgece alın ve kaşık yardımıyla iyice ezerek bir kaseye süzerek inceltin. Pütürlü kısmı süzgeçte kalsın. 

2- 250gr kadar pürüzsüz püre elde etmeniz yeterli. Gerekirse 1 çorba kaşığı suyu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Çok hafif pütürler kalırsa sosun incelmesini sağlayacaktır. 

3- Püreyi ocağa alın ve kaynamaya başlayınca nişastayı ekleyin. Koyulaşınca ocaktan alın ve iyice soğumasını bekleyin.

4- Cheesecake'i buzluktan çıkarın. Sosu üzerine dökün. Homojen bir şekilde yayın. En az 2 saat kadar bekletin. Servis edeceğiniz zaman kalıbından çıkarın, gerekirse ince bıçakla yanlarından  dikkatlice geçebilirsiniz. Üzerini kırık cevizle süsleyin. 

Afiyet Olsun. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder