12 Aralık 2016 Pazartesi

Elmalı Crumble Pie


Hazır tart hamurlarından bahsetmişken size çok sevdiğim bir tarifi vermek istiyorum. Bu tart tarifi benim en sevdiklerimden biri. 3 aşamadan oluşuyor. İlk önce tart hamurunu hazırlayacağız. Tart hamuru fırında pişerken iç dolgusunu ve en son üstünü süsleyeceğimiz Crumble hamurunu hazır hale getireceğiz. Tartımızın içini dolguyla doldurduktan sonra üzerine crumble hamurumuzdan serpip tekrar fırına vereceğiz ve ortaya bu şahane tart çıkacak. 


Tart Hamuru İçin Malzemeler:
250gr un
150gr tereyağı (soğuk ve küp küp)
50gr yumurta sarısı
10gr toz badem
100gr pudra şekeri
1 adet limon zest
1 tutam tuz

İç Dolgu İçin Malzemeler:
4adet kırmızı elma (küp küp)
150gr şeker
1tatlı kaşığı tarçın 
80gr kuru üzüm
100gr pirinç fındık
5küp tereyağı

Crumble Hamuru için Malzemeler:
100gr un
50gr toz badem
90gr tereyağı
100gr pudra şekeri

Yapılışı:
1- Fırını 180 dereceye ayarlayın.

2- Un, toz badem ve tuzu eleyip, karıştırma kabında harmanlayın.

3- Üzerine tereyağı, pudra şekeri, limon zesti ekleyin ve en düşük devirde kum kıvamını alıncaya kadar yoğurun.

4- Yumurta sarısını ilave edin ve hamura yumurtayı yedirinceye kadar düşük devirde yoğurun. (Fazla yoğurmamaya dikkat edin.)

5- Yassı şekil verin ve streç filme sararak buzdolabında en az 5 saat (1 gün ideal süredir) dinlendirin. 

6- Hamurunuzu yeterli süre dinlendirdikten sonra, tezgahınızı az miktarda unlayın ve oklavayla tart kalıbınızdan biraz daha geniş olacak şekilde açın. Oklavaya sarın, tart kalıbınıza, kenarlarından hamur sarkacak şekilde yerleştirin. 

7- Elinizle tabanına bastırarak ilk önce tabanını yerleştirin. Kenarlarını da parmak uclarınızla bastırarak kalıba oturtun. Ardından yan kısımlarını eşit olacak şekilde düzeltin ve sarkan fazlalıkları alın, üzerini düzleyin. 

8- Eğer bazı yerler daha ince bazı yerler daha kalınsa, elinizde kalan fazla hamurla ince yerleri eşitleyebilirsiniz. 

9- Tart hamurunun her yeri eşit kalınlıkta ve uzunlukta olunca buzdola bında 15-20dk. bekletin. Çıkardığınızda son rötuşlarını yapın.

10- Fırına vermeden önce, blogumda Tart Hamuru başlığı altında bahsettiğim ''Docking'' ve ''Blind Baking'' aşamalarını gerçekleştirin.

11- 180 derecede 15 dakika kör pişirme (blind baking) methoduyla pişirin. Ardından ağırlıkları ve fırın kağıdını alın ve 5 dakika daha pişirin.

12- Tartın pişme aşamasında iç dolguyu ve crumble hamurunu hazırlayalım.

13- İç harç için tereyağı ve şekeri tavaya koyun. Dilimlenmiş elmaları ekleyin. Renkleri değişene kadar karıştırın.

14- Renk alınca süzün, bir kaba alın ve tarçın, üzüm, fındığı ekleyin. Soğumaya bırakın. 

15- İç harcımız soğurken crumble hamurumuzu hazırlayalım.

16- Un, toz badem ve pudra şekerini  bir kapta harmanlayın. 

17- Tereyağını eritin ve karışımın içine dökün. Elinizle ufalayarak yağı karışıma yedirin. İrili ufaklı topaklar oluşacak. 

18- Tart hamurunun içine önce iç harcı eşit şekilde dağıtın. Ardından crumble hamurunu ic harcı tamamen kapatacak şekilde üzerine serpin. Tartı tekrar fırına verin ve 15-20 dakika daha, üzeri ve kenarları renk alana kadar pişirin. 

19- Fırından çıkarınca 5dk. kadar bekleyin sonra tel ızgara üzerine alın ve iyice soğuyana kadar kenarda bekletin. Soğuduktan sonra dikkatlice altından iterek tartı kalıptan çıkarıp, servis tabağına alabilirsiniz. Üzerine tekrar toz tarçın serpebilirsiniz. 

NOT: Seviyorsanız iç harcı hazırlarken içine ayrıca 5gr kadar toz zencefil ilave edebilirsiniz. 

Afiyet Olsun. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder