21 Ocak 2016 Perşembe

Ev Yapımı Lor Peyniri

Tariflerimin çoğunda peynir çeşidi olarak loru tercih ettiğimi farketmişsinizdir. Diğer peynirlere göre yağının daha az olması benim gibi bir peynir delisinin işini kolaylaştırıyor. Kaşık kaşık yiyorum, tariflerime kullanıyorum. Birçok şeyin içine yakıştığını düşünüyorum. Bu kadar çok sevince, neden kendi lorumu yapmıyorum dedim. Yapım aşaması gayet basit olan bu peyniri, farklı sütlerle deneyerek aradaki farkı anlamaya çalıştım. Pastörize olmayan keçi veya inek sütü, hatta çiğ sütle deneyimledim. İnek sütüyle zaten güzel oluyor, keçiyi ben daha çok seviyorum ancak siz sütün tadını peynirde baskın şekilde almak istemezseniz ineği tercih etmenizi öneririm. Keçi ürünlerinde baskın bir koku olur, herkes pek sevmez. İnek daha ortak bir seçim oluyor genelde. Deneyerek damak tadınıza hangisinin daha çok uyduğunu keşfedebilirsiniz. 



Malzemeler:
2lt süt (pastörize olmasın)
1 çay bardağı limon suyu

Tarifi:
1- Sütü tencereye koyalım ve kaynatalım. Kaynayınca içine limon suyunu ilave edelim, 1-2 kez karıştırdıktan sonra kenara alalım. 

2- Üzerini kapatıp en az yarım saat kadar bekleyelim. Süt parça parça kesilmeye başlayacak. Temiz bir tülbentin içine süzelim. Tülbenti iyice sıkalım ve bağlayalım. 

3- Mutfağımızın tezgahında müsait bir yere iple bağlayıp asalım, altına boş bir kap koyalım ve suyunun iyice süzülmesini bekleyelim. Bu işlem birkaç saati bulabilir. 

4- Suyunun süzüldüğünden emin olunca tülbenti açalım ve saklayacağımız kaba dökelim. 

5- İçine arzu ederseniz dereotu, maydonoz, pul biber katabilirsniz. 

6- Tüketim süresi 3-4 gündür. Taze ve katkısız olduğundan uzun süre dayanmaz. 



Not: Eğer lorunuzu tuzlu isterseniz, kaynama aşamasında içine arzu ettiğiniz miktarda tuz ekleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder