Malzemeler
Kakaolu Bisküvi Kırıntıları İçin:
95gr un
15gr kakao
60gr pudra şekeri
60gr soğuk tereyağı
5g vanilya özütü ya da aroması
10gr soğuk süt
Cheesecake harcı için:
50gr eritilmiş tereyağı
365gr bitter çikolata (yarısı %60 yarısı %70 kakao oranına sahip olan)
360gr oda sıcaklığında krema
265gr toz şeker
25gr kakao
10gr vanilya özütü ya da aroması
400gr oda sıcaklığında beyaz krem peynir
4 adet oda sıcaklığında büyük boy yumurta
Tarifi
Kakaolu Bisküvi Kırıntıları
1- Fırını 180 derecede ısıtalım.
2- Unu, kakoyu ve pudra şekerini metal bıçak takılı mutfak robotunun haznesine aktarıp, 1 dakika boyunca aralıksız çalıştıralım ve karıştıralım.
3- Tereyağını küp küp keselim ve haznenin içine ekleyelim. Parçalar iyice ufalanana dek sık aralalıkarla robotu çalıştıralım.
4- Vanilya özütünü ya da aromasını ve sütü de ekleyerek 3 dakika boyunca aralıksız çalıştırmaya devam edelim. ( Eğer vanilya özütü ya da aroması kullanmayacaksanız sıvı dengesini sağlamak için 3 tatlı kaşığı daha süt ekleyin.)
5- Hamuru iki parça pişirme kağıdının arasına alalım ve merdane ile 22x28 cm ebatlarında bir oval elde edelim.
6- Üsütndeki pişirme kağıdını alalım, altındaki pişirme kağıdıyla birlikte fırın tepsisine aktaralım ve fırının orta katında 14 dakika pişirelim.
7- Pişince tepsiyi fırından çıkartıp, kenara alalım ve yarım saat kadar soğumaya bırakalım. (Çikolatalı cheesecake tarifine devam edecekseniz, fırını kapatmadan 180 derece ısıda tutmaya devam edelim.)
8- Oda sıcaklığına gelince bisküvileri elimizle iri parçalara bölüp mutfak robotunun içine atalım. Parçalar kırıntı haline gelene dek yaklaşık 2 dakika boyunca aralıklarla çalıştıralım.
Bu işlemden sonra kakaolu bisküvi kırıntılarımız herhangi bir tarif için kullanıma hazır hale geliyor.
Eğer cheesecake tarifine devam edecekseniz, kırıntı haline getirdikten sonra robotta bekletin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, kilitli bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 1 hafta, buzlukta 2 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Şimdi gelelim Çikolatalı Cheesecake'imize..
Çikolatalı Cheesecake
1- Fırınımızı 180 derecede ısıtalım.
2- 23cm çapında ve 5cm derinliğinde, kelepçeli yuvarlak bir kek kalıbının tabanını ve yanlarını tereyağı ile yağlayalım.
3- Elde ettiğimiz kakaolu bisküvi kırıntılarını en son robotta bırakmıştık. 50gr eritilmiş tereyağını içine ekleyelim ve robotu sık aralıklarla çalıştırarak kırıntılara yedirelim.
4- Kek kalıbımızın içine kırıntıları boşaltalım ve düz tabanlı bir bardakla bastıra bastıra eşit kalınlıkta bir katman halinde yayalım. Ardından fırının orta katında, tel ızgara üzerinde 12 dakika pişirelim.
5- Pişince kalıbı çıkartalım ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
6- Fırının derecesini 150'ye düşürelim.
7- Kremayı ve şekeri orta boy bir tencereye koyalım ve orta yüksek ateşte tel çırpıcıyla karıştıralım.
8- Çikolataları küçük parçalara bölerek orta boy bir kaba koyalım ve üzerine kakao ile vanilya özütünü ilave edelim.
9- Şekerli krema kaynama noktasına gelince ocaktan alalım ve çikolataların üzerine dökelim. Çikolatalar içinde eriyinceye kadar karıştıralım ve oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
10- Peyniri mikser ya da tezgah tipi mikserin çırpma teli ucuyla 5 dakika boyunca pürüzsüz bir kıvam alana dek orta hızda çırpalım.
11- Yumurtaları bir kasede çatalla hızlıca çırptıktan sonra peynire ekleyip, 2 dakika boyunca orta hızda çırpmaya devam edelim.
12- Ardından çikolatalı karışımı da ekleyip mikserin en düşük hızında (tezgah tipi mikser kullanıyorsanız kürek ucuna geçerek) pürüzsüz bir kıvam alana dek 5 dakika boyunca karıştıralım.
13- Su ısıtıcısına 1,5lt su koyup ısıtalım.
14- Kek kalıbının dışını, tek parça olacak şekilde 2 kat alüminyum folyoyla sıkıca saralım.
15- Harcı kalıptaki bisküvi kalıbının üzerine dökelim ve üzerini bir spatula yardımıyla düzleyelim.
16- Kalıbı ondan daha geniş ve benzer derinlikteki fırın kabının içine oturtalım. Kaynattığımız suyu kalıbın yarısına gelecek kadar frın kabının içine dökelim ve fırının orta katına, tel ızgaranın üzerine yerleştirip 1 saat kadar pişirelim. (Kalıbı salladığınızda cheesecake'in orta kısmı hafifçe titreyecek kıvamda olmalı.)
17- Sürenin sonunda fırını kapatalım ve kapağını hafif aralık bırakarak cheesecake'i 1 saat soğumaya
alalım.
18- Ardından cheesecake'i dışarı çıkaralım, kalıbı suyun içinden çıkartalım ve 1 saat daha soğumaya bırakalım.
19- Süre tamamlandığında etrafına sarılı alüminyum folyoyu çıkaralım, kalıbın tepesini alüminyum folyoyla sarıp, üzerinde delikler açalım. Ertesi güne kadar buzdolabında bekletelim. Eğer gün içinde servis etmeniz gerekiyorsa en az 5 saat buzdolabında bekletmelisiniz.
20- Servis edeceğimiz zaman kalıbın iç duvarına yapışık bir şekilde, plastik ya da ucu sivri esnek bir bıçakla geçip, kalıbın kelepçesini çıkaralım. Kalıbın tabanıyla birlikte servis tabağına aktaralım. Üçgen parçalara dilimleyip direk tabaklara da servis yapabilirsiniz.
21- Süslemek için üzerine kakao tozu, hindistan cevizi rendesi, rendelenmiş çikolata parçaları ya da yakışacağını düşündüğünüz çikolatanın kendisini kullanabilirsiniz.
Not: Cheesecake'inizi fırına vermeden önce harcında krem peynir taneleri görürseniz, küçük baloncuklar varsa endişe etmeyin. Bunlar olabilecek şeylerdir. Aynı zamanda kabın içine su koyduğunuzda her ne kadar kek kalıbını çift kat folyolamış olsanız da altından hafif su alabilir. Kaygılanmayın, bu da normaldir.
%60 kakaolu ve %70 kakaolu bitter çikolata karışımından yapılan bu cheesecake yoğun çikolata tadı içerir. Eğer bitter tadından pek hazzetmiyorsanız, o kadar yoğun çikolata tadından hoşlanmıyorsanız, kakao oranı yüzdesi daha düşük (%45 - %55 gibi) çikolataları tercih edebilirsiniz.
Kakolu bisküvili kırıntılarını yapacak vaktiniz yoksa marketlerde hazır paketlerde satılan kakaolu bisküvileri cheesecake'in alt tabanı için kullanabilirsiniz.
Bu tarif Cafe Fernando'dan alıntıdır. Çok beğendiğim ve sevdiğim için sizinle paylaştım.
Kakolu bisküvili kırıntılarını yapacak vaktiniz yoksa marketlerde hazır paketlerde satılan kakaolu bisküvileri cheesecake'in alt tabanı için kullanabilirsiniz.
Bu tarif Cafe Fernando'dan alıntıdır. Çok beğendiğim ve sevdiğim için sizinle paylaştım.
Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder