12 Ocak 2016 Salı

Bolognese Soslu Lazanya





Bolonez sos için: 


2diş sarımsak
1orta boy soğan
1adet havuç 
200gr az yağlı dana ya da kuzu kıyma
1 adet kereviz sapı
1adet domates
200ml domates suyu
1yk domates salçası
1/2yk biber salçası
4yk kırmızı şarap
1avuç maydonoz
Birkaç dal biberiye ve kekik 
Tuz

1- Tavayı ısıtıp, yağladıktan sonra ilk önce ince ince yemeklik doğradığım soğan ve sarımsakları kavuruyorum sonra kıymayı pembeleşinceye kadar kavurup ardından yine ince ince doğradığım kereviz sapını ve havucu ekliyorum ve kavurmaya devam ediyorum.

2- Minik doğradığım (rondodan da gecirebilirsiniz) domatesi, domates suyunu ve maydonozu ekleyip biraz daha pişirdikten sonra salçaları ekliyorum.

3- Kalan diğer malzemeleri de ekleyip, en son kırmızı şarabı döküp kısık ateşte 1 saat kadar sosu çektiriyorum. Kenara soğumaya alıyorum. (Kırmızı şarap arzuya göre konulmayabilir.) 

Beşamel sos için:

40gr tereyağı
2yk un
400ml süt
Muskat
Tuz
Karabiber

1- 40gr tereyağını sos tenceresinde eritip, unu içine ekleyerek hızlı bir şekilde, topaklanmasına izin vermeden karıştırıyorum. 

2- Ardından sütü içine yavaş yavaş dökerek kıvam almasını sağlıyorum. Sos kalınlaşınca göz kararı  muskat, tuz ve karabiberi ekliyorum. Biraz da rendelenmiş parmesan koyup eritiyorum içinde ve kenara alıyorum. 

3- Fırın kabım bu malzemelerle 2 yaprak lazanya alacak büyüklükte olsa yeter. 

4- Tabanına ilk önce beşamel sosu sürüyorum, arkasından lazanya yapraklarını koyup üzerine tekrar beşamel sos sürüp üzerine bolognese sosu ekliyorum. Bu sırayla kap alana kadar devam edip, en son üste lazanya yaprağı gelecek şekilde bitirip, son kez beşamel sosu sürüyorum. En son üzerine bolca parmesan rendeliyorum. 

5- Öncede 180 derece ısıtılmış fırında 30-35dk pişiriyorum.

Fotograftaki borcam tarif için idealdir. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder