Bolonez sos için:
2diş sarımsak
1orta boy soğan
1adet havuç
200gr az yağlı dana ya da
kuzu kıyma
1 adet kereviz sapı
1adet domates
200ml domates suyu
1yk domates salçası
1/2yk biber salçası
4yk kırmızı şarap
1avuç maydonoz
Birkaç dal biberiye ve
kekik
Tuz
1- Tavayı ısıtıp, yağladıktan
sonra ilk önce ince ince yemeklik doğradığım soğan ve sarımsakları kavuruyorum
sonra kıymayı pembeleşinceye kadar kavurup ardından yine ince ince doğradığım
kereviz sapını ve havucu ekliyorum ve kavurmaya devam ediyorum.
2- Minik doğradığım (rondodan
da gecirebilirsiniz) domatesi, domates suyunu ve maydonozu ekleyip biraz daha
pişirdikten sonra salçaları ekliyorum.
3- Kalan diğer malzemeleri de
ekleyip, en son kırmızı şarabı döküp kısık ateşte 1 saat kadar sosu
çektiriyorum. Kenara soğumaya alıyorum. (Kırmızı şarap arzuya göre
konulmayabilir.)
Beşamel sos için:
40gr tereyağı
2yk un
400ml süt
Muskat
Tuz
Karabiber
1- 40gr tereyağını sos
tenceresinde eritip, unu içine ekleyerek hızlı bir şekilde, topaklanmasına izin
vermeden karıştırıyorum.
2- Ardından sütü içine yavaş
yavaş dökerek kıvam almasını sağlıyorum. Sos kalınlaşınca göz kararı
muskat, tuz ve karabiberi ekliyorum. Biraz da rendelenmiş parmesan koyup
eritiyorum içinde ve kenara alıyorum.
3- Fırın kabım bu malzemelerle 2 yaprak lazanya alacak büyüklükte olsa yeter.
4- Tabanına ilk önce beşamel
sosu sürüyorum, arkasından lazanya yapraklarını koyup üzerine tekrar beşamel
sos sürüp üzerine bolognese sosu ekliyorum. Bu sırayla kap alana kadar devam
edip, en son üste lazanya yaprağı gelecek şekilde bitirip, son kez beşamel sosu
sürüyorum. En son üzerine bolca parmesan rendeliyorum.
5- Öncede 180 derece ısıtılmış
fırında 30-35dk pişiriyorum.
Fotograftaki borcam tarif
için idealdir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder