6 Aralık 2018 Perşembe
SEBZELİ KİŞ
MALZEMELER:
TART HAMURU İÇİN:
410gr un
10gr tuz
265gr tereyağı (soğuk; küp küp kesilmiş)
145gr buzlu su
İÇ HARÇ İÇİN:
2 adet kapya biber
1 adet büyük boy domates
1 adet küçük soğan
2 adet kabak
8 dal maydanoz
1/2 kalıp sert yağlı beyaz peynir
SOSU İÇİN:
3adet yumurta
1 paket krema
Tuz
Karabiber
TARİFİ:
1- Mikserinizde pedal aparatını kullanarak su hariç tüm malzemeleri ekleyin ve yavaş devirde suyu azar azar ilave ederek 2-3 dakika harcı yoğurun. Buzdolabında 3-4 saat kadar dinlendirin.
2- Dolaptan çıkardıktan sonra oklavayla kenarları eşit kalınlıkta olacak şekilde, daire şeklinde açın. Arada tezgaha ve oklavaya yapışmaması için hamurun altını ve üstünü ufak ufak unlayın. Açtığınız hamur tart kalıbınızdan biraz daha geniş olmalı ki yerleştirdiğimizde kenarları şekil verirken daha kalın olabilsin. Aksi takdirde pişerken kenarları kırılabilir. Hamuru açtıktan sonra iki tarafından oklavaya doğru geniş katlayın ve kalıbın tam ortasına hamuru bırakıp kenarlarını dışarı sarkacak şekilde açın. Oklavayla kenarların üzerinden geçin, sarkan tarafları hamurdan alın, kenara ayırın. Elinizle kalıbın ortasına ve kenarlarına bastırın, hamuru kalıba oturtun. Kenarları aşağıdan yukarı doğru elinizle iterek yukarı doğru yükseltin sonra üzerine parmağınızla bastırıp kalınlaştırarak şekil verin. Kenarlar tart kalıbını bir parmak kadar geçecek yükseklikte olmalı. İnce kalan taraflar olursa kenara ayırdığınız hamurdan ufak ufak kopararak ince kısımlara ilave yapın. Her tarafının eşit kalınlıkta ve yükseklikte olmasına dikkat edin.
3- Kalıbın tabanına çatalla yakın aralıklarla delikler açın ve 30 dakika dolapta dinlendirin. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
4- Tüm sebzeleri ince dilimleyin. Domatesi küp küp doğrayın. Kabağı önceden diri kalacak şekilde önden haşlayın. Soğanı yumuşayana kadar pişirin. Biberi kavurun. Peyniri elinizle parçalayın. Maydonoz hariç tüm sebzeleri bir kapta karıştırın.
5- Tart hamurunu buzdolabından çıkarın. Yağlı fırın kağıdını elinizle buruşturun ve tart hamurunun içine yerleştirin. Fırın kağıdının içini bakliyatla (nohut, mercimek vs..) doldurun. Fırında bu şekilde 15-20dk pişirin.
6- Bu sırada sos için gerekli tüm malzemeleri bir kapta çırpın.
7- Tart hamurunu fırından çıkarın. Bakliyatları ve fırın kağıdını kenara alın, alırken kenarların kırılmamasına dikkat edin. Karıştırdığınız sebzelerin yarısını tart hamurunun içine yerleştirin, ardından sosun yarısını ekleyin. Kalan sebzeleri ekleyin. Üzerine önce beyaz peyniri sonra maydonozu serpiştirin. Kalan sosu da ekleyin ve fırına verin. Harcın üzeri iyice renk alana kadar pişirin. Fırından alın. Soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın.
Afiyet Olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder