19 Ocak 2016 Salı

Yılbaşı Sofram - Salatalar

Kereviz Salatası



Malzemeler:
2 kök kereviz (orta boy)
1 yeşil elma
7 yemek kaşığı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
1 çay bardağı ceviz
4 diş sarımsak
Karabiber
Pul biber 
Tuz
Süslemek için biraz dereotu ve ceviz

Tarifi:
1- Kök kerevizleri limonlu suda bekletin. 

2- Yeşil elmayı soyup, rendeleyin.

3- Ardından kerevizleri rendeleyin.

4- Yoğurt ve mayonezi ekleyin. 

5- Cevizleri ellerinizle minik minik parçalayın ve karışıma ekleyin.

6- Sarımsakları ince ince kıyın ve ekleyin.

7- Dilediğiniz kadar tuz, karabiber ve pul biberi de ekledikten sonra tüm malzemeleri iyice karıştırın.

8- Son olarak üzerini dereotu ve cevizle süsleyebilirsiniz.

Not: Mayonez tadı baskın gelirse biraz daha yoğurt ekleyerek yoğunluğunu azaltabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Keçi Peynirli ve Pancarlı Karabuğday Salatası

Roka, pancar ve keçi peyniri üçlüsünü oldum olası çok severim. Bu sefer biraz daha farklı bir lezzet katmak adına içine karabuğday ekledim. Kinoalı salatalar son zamanların trendi haline gelmişken, bir de karabuğdayı deneyin. İkisi de gluten içermiyor, vücuda olan faydalarına baktığımız zaman bir nevi kardeş besinler olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle formunu korumak isteyenler, spor yapanlar ya da detoksa niyetlenenler için karabuğday iyi bir seçimdir. Tok tutma özelliği sayesinde salatanın veya yemeklerin içine kattığınız zaman uzun süre kendinizi aç hissetmezsiniz. Tek başına bir öğün olarak da yiyebilirsiniz. Tıpkı Chia tohumu gibi yüksek besin değerlerine sahip olduğundan, en fazla 100gr kadar tükettiğinizde vücudunuz için gerekli olan B1 vitamin ihtiyacının %40'ını karşılamış olursunuz.   Ben yılbaşı akşamı salata içinde kullanmayı tercih ettim, vereceğim tarife çok yakıştığını düşünüyorum. 

Malzemeler:
1 su bardağı karabuğday
1 adet kırmızı pancar
1 bağ roka
1/2 bağ marul
1 demet maydonoz
5 dal taze soğan
250ml domates suyu
250ml sebze suyu
1 adet avokado
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 dilim keçi peyniri (tercihen Baltalı Büş)
Tuz 
Pul biber



Tarifi:
1- Pancarın kabuğunu soyup, yumuşayana kadar haşlayalım. Eğer vakit kaybetmek istemezseniz hazır haşlanmış pancarlardan kullanabilirsiniz.

2- Karabuğday, domates sosu, sebze suyu, tuz ve zeytinyağını bir tencereye alıp, kısık ateşte karabuğdaylar yumuşayana kadar pişirelim. Yumuşak ama aynı zamanda diri kalması gerekli, bu yüzden arada kontrol ederek çok fazla pişmesini engelleyelim.

3- Marul ve rokayı elimizle çok ufak olmayacak şekilde parçalayarak bir kaba alalım. (Bu tip yeşilliklerde vitamininin ölmemesi için bıçak değdirmek yerine elinizle parçalara ayırabilirsiniz.) Pancar, avokado, maydonoz ve yeşil soğanları doğrayıp kaba aktaralım.

4- Başka bir kapta zeytinyağı, nar ekşisi, kırmızı biber ve tuzu karıştırıp sos elde edelim. Sosu daha yağlı tercih ederseniz yağ miktarını, daha ekşi tercih ederseniz nar ekşisinin miktarını arttırmanız yeterli olacaktır. Aynı şey tuz için de geçerli. 

5- Sosunuzu istediğiniz gibi ayarladıktan sonra servis tabağında en son salata üzerini süslemek  için az miktarını kenara ayıralım. Geri kalanını kaptaki salatanın üzerine gezdirelim ve salatayı bir güzel karıştırarak servis tabağımıza aktaralım. 

6- Son olarak keçi peynirlerimizle salatanın üzerini süsleyelim ve kenara ayırdığımız sosumuzu üzerinde gezdirerek servise hazır hale getirelim.

Afiyet Olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder