12 Ocak 2016 Salı

Herkese Merhaba


 Küçüklüğümden beri yemek ve tatlı hayatımda büyük bir yer aldı. Yemek yapmaya karşı gelişen ilgi ve becerinin her zaman aileden geldiğni düşünmüşümdür. Yaptığım sohbetlerde mutfağa meraklı insanlarda mutlaka bir anneanne, anne, teyze hatta baba etkisi vardır. Ben de neredeyse hepsi var. Zaten çekirdek bir ailede büyüdüm. Anneannemin tatlıları, annemin yemekleri, rahmetli babamın ekmekleri ve kokteylleri, rahmetli dedemin ise balık çorbası meşhurdu. Her alanda gözlem şansı yakaladım yani. Bir tek şey hariç, o da et. Sonra hayatıma sevgili eşim girdi. Onun sayesinde et konusundaki açık da kapandı. O da en az benim kadar yemeğe ve yemeye meraklı. 

 Yemeğe olan ilgim kadar yemeyi de çok severim ama esas sevdiğim yedirmektir. Yaptıklarımı tattırmak ve yorumunu almak benim için hep öncelik oldu. Yemeği severek ve özenerek yapmak, içinizdeki o heves, direk yemeğin tadına da geçiyor bence. Evleneli 1 sene oldu. İnsan kendi düzenine geçince mutfakta kendini özgür hissediyor. Ben de o aşkla tarifler denemeye ve kendimden birşeyler katmaya çalıştım. Hala da çalışıyorum.. Öğrenmenin ve yaratmanın sınırı yok nasıl olsa.. Yemek yapmak, tatmak, yaratmak, sunmak, bunların hepsi bir bütün ve hepsi ayrı bir zevk ama benim esas tutkum tatlı oldu hep. Lise zamanları aldığım kiloların suçlusu hep tatlı aşkımdı. O zaman yapıp yapıp homili gırtlak yemekten başka birşey bildiğim yoktu. Hatta okuldan geldiğimde eğer adet azalmışsa hesap soruyordum evdekilere. Nerede şimdiki kalori hesabı, kilo kaygısı.. Yaş ilerledikçe anladım ki bu işte bir yanlışlık var. Bir yandan tatlı yapmaktan vazgeçemiyorum, bir yandan fazlalıklarım gitmiş, hayatımda artık daha bilinçli ve dikkatli bir döneme girmişim.. Orta yolu bulmam lazım. İşte o zaman terse dönüp, yaptıklarımı herkese dağıtmaya başladım. İlk önce aile sonra komşular, eş, dost derken çevremi genişlettim. Ben mutluydum, yiyen mutluydu. Dengeyi sağlamıştım. Aldığım geri dönüşler de beni daha çok motive ediyordu. ''Tekrar şu çikolatalı suflenden yapsana'', ''Yarın okul çıkışı size geliyim, çilekli cupcake yiyelim''..  Hatta yaptığım mozaik pastanın bile lise yıllığımda arkadaşlarım tarafından hep lafı geçer ''hala tadı damağımızda'' diye.. 


 Tatlıyla ilk bağım böyle başladı. Üniversitede arada yine yapıyordum tabii ama lise yıllarımdaki gibi artık okuldan eve, evden okula bir hayatım olmadığı için daha az vakit ayırıyordum. Üniversite bitti, hayat koşuşturmacası içinde ilerlerken, tam 23 sene sonra ''Abla'' olacağımı öğrendim. Dünyanın en güzel, en tarifsiz duygularından biri.. Annem yorucu bir hamilelik geçirdi, o dönemde evdeki tüm yemekleri ben yaptım. Annemin diyet listesini her ne kadar bozmamam gerekse de arada yaramazlıklar yapmadım değil. Arada olacak o kadar.. Yemekle olan bağım da bu dönemde çok gelişti. Her gün sağlıklı tarifler araştırıp,  alış verişe çıkıp tüm malzemeleri taze alıp yapıyordum. 9 ay bana çok şey kattı diyebilirim bu konuda. Sonuca geldiğimizde annem hamileliğini 8 kiloyla tamamladı.


 Kardeşim doğduktan ve belli bir yaşa geldikten sonra bu sefer evde olduğum zamanlar, vakit buldukça ona çalışmaya başladım. Hem lezzetli hem de sağlıklı besinlerle ona yemeği nasıl sevdirebilirim diye didindim. Didindim diyorum çünkü iştahsızdır. Bunu ona kat, o malzemeyle bunu karıştır derken birkaç tarifle yemek sevgisini kazandırabildim. Bana geldiğinde hala yemeklerimi keyifle yer. 

 Kendi düzenime geçtiğimden beri hem eski deneyimlerimi pekiştirmeye başladım, hem de yeni tecrübeler edinmeye çalıştım. Mutfağına aşık biri  olarak, ben keyif aldıkça mutfakta zaman geçirme sürem gitgide arttı. Hem yemek hem tatlı konusunda bir sürü farklı tarifler denedim. Sonra neden ben bu işin eğitimini alıp, püf noktalarını öğrenip, kendimi daha fazla geliştirmiyorum diye düşündüm. Tatlıya olan tutkum, yaratıcılığma güvenmem, ileride bu sektörde yer edinme hevesim, çevremdekilerin desteği ile kursa yazıldım. Ocak sonu başlıyorum. Öncesinde mutfakta denemeler yapmaya devam ediyorum. Tüm bu hevesimi, ilgimi ve becerilerimi sizlerle de paylaşmak istedim. Profesyonellikte adım adım ilerledikçe, paylaştıklarım artacaktır. Yemek alanında amatör olarak devam edeceğim. Gittiğim, seyahat ettiğim yerlerde tecrübe ettiğim yemek ve tatlılarla ilgili de fikirlerimi paylaşacağım. Umarım paylaşımlarımdan ve yaptıklarımdan siz de en az benim kadar keyif alırsınız. Instagram hesabınız varsa @ilaydaolgaculus hesabımdan beni takip edebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.. Sevgiyle kalın.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder