19 Ocak 2016 Salı

Yılbaşı Sofram - Mezeler

Portakal Soslu Karamelize Soğanlı Enginarlar

 Bu enginar tarifinin özel günlerde masada dikkat çeken tatlardan biri olacağını düşünüyorum. Klasiğin dışına çıkıp, misafirlerinize farklı bir lezzet sunabilirsiniz.



Malzemeler:
6 adet enginar
2 adet beyaz şeker
1,5 adet portakal
250ml su
Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Toz şeker
2 tatlı kaşığı Esmer şeker
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı un
Dereotu

Tarifi:
1- Tenceremize yarım bardak zeytinyağı dökelim. Ardından enginarları yerleştirelim. 1 portakalın suyunu ve içindeki parçacıklarını  ekleyelim. 250ml su, 1 tatlı kaşığı şeker ve 2 tutam tuzu da ekleyip kapağını kapatalım. Enginarlar iyice pişince kenara alalım.

2- Bir tavada ince ince kıydığınız soğanları zeytinyağ ile kavuralım. Rengi pembeleşip yumuşayınca üzerine parçacıklarıyla yarım portakal suyunu dökelim. 2 tatlı kaşığı esmer şekeri de ekleyelim. Karıştırarark pişirmeye devam edelim. Rengi koyulaşıp, karamelize olunca kenara alalım.

3- Pişen enginarları servis tabağımıza alalım. Üzerine karamelize soğanları yerleştirelim. 

4- Enginarların bulunduğu tenceredeki portakallı suya 1 çorba kaşığı un ekleyelim ve hızlıca karıştırarak unu topaklanmadan eritip kıvamlı sos haline getirelim. Sosu enginarların üzerine dökelim. 

5- Son olarak enginarların üzerini süslemek için dereotu ve karabiber de ekleyerek soğumaya alalım ya da sıcak servis edelim.

Afiyet Olsun.


Fırında Kabaklı ve Patlıcanlı Meze

Genelde sağlık açısından kızartmayı tercih etmiyorum. Büyüdüğüm evde senede bir kez belki kızartma yapılırdı. O yüzden pek düşkün olduğumu söyleyemeyeceğim. Patlıcan yemekleri genelde kızartmaya dayalı oluyor. Bu yüzden çoğunu yapmaktan vazgeçiyorum. Bu mezede ise patlıcan ve kabaklar sadece fırında pişiyor. Hem hafif hem lezzetli. Bu yüzden hem yemeyi hem servis etmeyi çok seviyorum. 



Malzemeler:
2 kabak
2 patlıcan
300ml domates rendesi ya da püresi
4 diş ezilmiş sarımsak
4-5 adet doğranmış taze soğan
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı yoğurt
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sarımsak tozu

Süslemek için; Siyah Zeytin ve 2 Dilim Beyaz Peynir

Tarifi:
1- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.

2- Kabak ve patlıcanı soyalım, limonlu suda yarım saat bekletelim. 

3- Taze soğanları doğrayalım. Tavaya yağı döküp, yeşil soğanları 2 dakika kadar orta ateşte kavuralım ve üzerine domates rendesini ekleyelim. Tuz ve karabiber de ekleyip, domates suyu koyulasıp sos kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirelim.

4- Patlıcanların ve kabakların suyunu süzdükten sonra tepsi üzerindeki hafif yağladığımız fırın kağıdına koyalım ve 20 dakika pişirelim.

5- Bütün malzemeleri bir kapta harmanlayalım. 

6- Süslemek için; beyaz peynirleri küp küp keselim ve salatanın üzerine serpelim. İstediğimiz kadar siyah zeytini de üzerine yerleştirelim. Son olarak sarımsak tozunu ekleyelim ve servis edelim.

Afiyet Olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder