9 Aralık 2018 Pazar
TİRAMİSU
MALZEMELER:
500gr mascarpone peyniri
6 adet yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış)
30 adet saviordi (kedidili)
350ml sert çekilmiş ılık kahve (tercihen espresso)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
50ml Marsala şarabı (ya da rom, brandy veya konyak) (opsiyonel)
Kakao (ekstra süslemek için)
Çilek ve Nane yaprakları (opsiyonel, süslemek için)
TARİFİ:
1- Şekeri yumurta sarılarına ekleyin ve iyice çırpın. Ardından mascarponeyi, vanilya özütünü ve Marsala şarabının yarısını ekleyin ve malzemeler iyice birbirine karışana kadar güzelce çırpın.
2- Yumurta beyazlarını traş köpüğü gibi sert kıvama gelene kadar çırpın. Bunu yaparken mikser kullanmanızı tavsiye ederim yoksa iyi kol kası yaparsınız :)
3- Yumurta beyazlarını mascarpone peynirli harca 2 aşamada ekleyin ve alttan üste doğru havasını kaçırmadan yavaş hareketlerle spatula veya çırpıcı yardımıyla iyice yedirin.
4- Ilık kahveyi, 1 yemek kaşığı kakaoyu ve kalan Marsala şarabını kare veya dikdörtgen şeklindeki orta boy bir kaba dökün, karıştırın. (Kedidilini rahat koyabileceğiniz bir kap olsun.) Kedidillerinin önce bir yüzünü sonra hemen diğer yüzünü kahveli şuruba batırın ve 20cm çapındaki borcamın tabanına bir kat dizin. Kupta servis edecekseniz kedidillerini şuruba batırdıktan sonra kenara ayırın. Bir diğer alternatif; kelepçeli kare kek kalıbının tabanını çıkarın. Servis edeceğiniz tabağın ortasına kelepçeli kısmı yerleştirin. (Böyle yapacaksanız borcamda kullandığımız yöntemin aynısını uygulayıp en az 1 gün buzdolabında bekletmelisiniz. Sonra bir bıçakla kenarlarından nazikçe geçip kelepçeyi açtığınızda kek görünümlü bir tiramisu elde edebilirsiniz ki sofraya çıkartacağım zaman benim servis etmek için favorim bu yöntem.)
5- Borcamın tabanına kedidillerini hiç boşluk kalmayacak şeilde bir kat dizdikten sonra mascarponeli harcın yarısını üzerine dökün ve tüm yüzeye kakao serpin. Ardından tekrar kedidillerini hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin ve kalan mascarponeli harcı dökün. Üzerine tekrar kakaoyu eleyin.
6- Eğer kupta porsiyonluk servis edecekseniz; önce 2 parmak kadar mascarponeli harçtan kaşıkla kupa boşaltın sonra kedi dillerini ortadan ikiye bölün ve aldığı kadar kedidilini tek kat harcın üzerine dizin. Üzerine kakao eleyin. Tekrar mascarponeden 2 parmak kadar kaşıkla doldurun ve kedidillerini aynı şekilde ekleyin, kakaoyu eleyin. En son mascarponeli harçtan tekrar kaşıkla ekleyin ve kakaoyu eleyin. Kupunuzun boyutuna ve genişliğine göre miktarları arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. En son bittiğinde kupun üst kısmında bir parmak boşluk kalmalı.
7- Dilerseniz üzerini süslemek için çilek ve nane yaprakları kullanabilirsniz. En son üzerine kakao serperken yüzeyin yarısını bir tabakla kapatıp, yarısına sadece kakao serpebilirsiniz. Bu kısmı sizin hayal gücünüze ve damak zevkinize bırakıyorum :) Süslemeniz bitince en az 8 saat buzdolabında bekletin.
Afiyet Olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder